Avslutade projekt
En stor del av Activas utvecklingsarbete sker genom våra projekt. Efter noggrann utvärdering och uppföljning ser vi oftast nya vägar och möjligheter för både oss och projektets deltagare.
Här hittar du information om en del av våra genomförda och avslutade projekt.
Active Euromobility
Actíva har med stöd av Europeiska socialfonden utvecklat metoden Supported Mobility. I projektet erbjöds personer mellan 18 och 29 år som står långt från arbetsmarknaden att genomföra praktik i Tyskland, som en del i en process att nå arbete eller utbildning. I projektet ingick också att samverka med två andra transnationella parter (tyska IDA-projekt) i syfte att parterna skulle utveckla sina respektive befintliga metoder för mobilitet. Skillnader och likheter i metod identifierades under en analys- och planeringsfas. Genom ett ömsesidigt sändande och mottagande av projektdeltagare mellan parterna under projektets genomförandefas, kunde effekterna på individnivå av skillnader i metod mätas och utvärderas. De transnationella parterna utvecklade teman som genomsyrade deltagarnas förberedelse-, genomförande- och framtidsfas: mänskliga rättigheter, demokrati och personlig hälsa. Parternas respektive metoder kunde genom projektet utvecklas och implementeras hos respektive samverkanspart. Projektverksamheten fokuserade i stor utsträckning på icke-diskriminering, jämställdhet och tillgänglighet.
Projektet pågick 1/10 2018 - 30/9 2021
Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Åsa Engström,
070-754 96 26,
asa.engstrom@s-activa.se
Active Mobility
Ett ESF-projekt inom utlysningen Unga i mobilitet med målet att fortsätta utveckla metoder för mobilitet för unga kvinnor och män med misstänkt eller konstaterad funktionsnedsättning eller i risk för utanförskap. Projektet varade från 1/9 2015 till 31/8 2018. Samverkansparter i projektet har varit Örebro kommun, Ljusnarsbergs kommun, Degerfors kommun, Hallsbergs kommun, Karlskoga kommun, Kumla kommun, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Andra samverkansaktörer var Miljövårdscentrum i Örebro och Karlskoga folkhögskola.
Resultat: fem grupper med totalt 41 personer mellan 18 och 29 år fick chansen att praktisera i Slovenien eller Italien i två månader. Representanter från projektets samverkansparter fick möjlighet att besöka varje grupp på plats. Actíva tog även emot en grupp från Tyskland för två månaders praktik, vilket var nytt för oss och väldigt roligt.
I projektet producerades en film som visar den metod vi arbetar enligt: Supported Mobility. Se filmen på Youtube: Supported Mobility-film
Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Åsa Engström,
070-754 96 26,
asa.engstrom@s-activa.se
Arbetsspår
Projektets övergripande mål var att utveckla ändamålsenliga metoder och strukturer för stöd till elever med sammansatt problematik på Introduktionsprogrammets "individuellt alternativ". Metoderna skulle implementeras i de deltagande organisationernas ordinarie verksamheter. Projektets samarbetsparter skulle under projekttiden utveckla ett "arbetsspår" för kvinnor och män på introduktionsprogrammet i Örebro län med en tydlig koppling mot den lokala och regionala arbetsmarknaden och med ändamålsenlig stödstruktur. Samarbetsparterna ska uppnå ökad kunskap om metoder och strukturer för stöd till målgruppen. I detta ingick ökad kunskap om icke-diskriminering, jämställdhet, tillgänglighet och hållbar utveckling. Metoder som Supported Employment och Supported Education har använts och anpassats till projektets målgrupp.
Arbetsgivare på den lokala arbetsmarknaden skulle få ökad kunskap om den kompetens som finns hos personer i målgruppen och hur den kan tillvaratas på arbetsmarknaden.
Projektet skulle till andra aktörer nationellt sprida de metoder och strukturer för stöd man utvecklat för att motverka att personer med sammansatt problematik diskrimineras och utestängs från arbetsmarknaden. Projektdeltagarna, minst 40 kvinnor och 40 män, skulle stärkas. Genom ökad kunskap om arbetsmarknaden, ökad motivation och ökad närvaro i skolan skulle deltagarna närma sig arbetsmarknaden. Projektägare var Stiftelsen Activa i Örebro län, samarbetsparter Pihlskolan, Lindeskolan, Möckelngymnasiet, Alléskolan, Virginska skolan samt Region Örebro län.
Projektet finansierades av ESF och projekttiden sträckte sig från 2020-07-01 till 2022-12-31.
Se film om Arbetsspår här: Activa, ESF-projektet Arbetsspår - YouTube
Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Jessica Molin,
070-754 96 10,
jessica.molin@s-activa.se
Attitydskolan
Attitydskolan (numera Föreningen Attitydskolan) arbetade med att förändra attityder till personer med funktionsnedsättning i skolan, i arbetslivet och i samhället, för att på så sätt öka möjligheten för dessa att bli delaktiga och inkluderade. Pedagogiska metoder och undervisningsmaterial utarbetades i projektet.
I Attitydskolan arbetade personer med olika funktionsnedsättningar. Genom utarbetade program och utbildningsinsatser åskådliggjordes de svårigheter man som funktionsnedsatt ställs inför - och hur de svårigheterna övervinns. Projektet finansierades med stöd av Allmänna Arvsfonden.
Information och kontaktuppgifter finns på hemsidan: www.attitydskolan.se
Bridge
Nu kan vi med glädje delge att projektets slutprodukt är färdig, bestående av förord, tre delar (ramverk, handbok och rekommendationer) samt bilagor. Ta gärna del av materialet här:
BRIDGE - Breaching Reservation and Improving Dialogue through Generational Exchange - är ett projekt inom Erasmus+, Strategic Partnerships for youth (KA205). Projektägare är IB i Tyskland och projektpartners förutom Actíva är Gionet i Italien; ÖJAB i Österrike; YES Forum, Tyskland samt Moissons Nouvelles i Frankrike.
Enligt Eurostat (2019) finns det för närvarande ett fenomen med dubbelt åldrande: en drastisk minskning av födelsetalen åtföljs av en ökning av den genomsnittliga livslängden. Balansen mellan åldersgrupperna har förändrats, vilket kräver nya insatser från dagens samhälle. För att undvika att kompetens och nätverk försvinner när erfaren personal lämnar en arbetsplats, behöver det finns rutiner och metoder för att överföra kompetens och erfarenhet till yngre kollegor. Å andra sidan är det lika viktigt att bygga vidare på yngre anställdas kompetens och energi för att främja innovation och ta tillvara nya idéer.
Målen för BRIDGE:
- Möjliggöra ömsesidigt lärande mellan junior och senior personal genom att skapa en öppen och positiv arbetsmiljö
- Bedöma behoven hos junior och senior personal och utveckla metoder och interna processer för att stödja hållbar kunskap och kvalitetsstyrning
- Utveckla hållbar kommunikation och samarbete bland personalen
- Öka medvetenheten om den klyfta som kan finnas generationer emellan på arbetsplatser
Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Åsa Engström,
070-754 96 26,
asa.engstrom@s-activa.se
Care KIAS
Care KIAS var ett ESF-finansierat projekt till för kvinnor som flytt på grund av kriget från Ukraina till Örebro län och som omfattades av EU:s massflyktsdirektiv.
Projektmålet var att kvinnorna skulle få ta del av stärkande insatser och öka sina kunskaper om arbetsmarknaden i Sverige och på så vis förflytta sig närmare studier, arbete och egen försörjning i Sverige. Projektet syftade till att ge individuellt anpassat stöd under hela processen, erbjuda ett tryggt socialt sammanhang och ge möjligheter att bygga upp sociala nätverk.
Projektet erbjöd:
- Lektioner i svenska anpassat utifrån nivå i det svenska språket
- Kunskap om det svenska samhället och arbetsmarknaden samt studiebesök till olika arbetsplatser och branscher
- Utbildning och stöd i att starta eget företag i Sverige
- Möjlighet till praktik och matchning med arbetsgivare utifrån individuell kartläggning av kompetens, erfarenheter och mål
- Ett tryggt socialt sammanhang
Projektets genomförandefas pågick 16/12 2022-30/9 2023. Projektet arbetade med jämställdhet, icke-diskriminering och tillgänglighet.
Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Jessica Molin,
070-754 96 10,
jessica.molin@s-activa.se
Equal Mobility
Actíva beviljades medel från Lifelong Learning Programme, Leonardo da Vinci, för att genomföra utlandspraktik för totalt 20 ungdomar i två grupper. Förväntade effekter var att deltagarna skulle få stärkt självförtroende, bättre självkänsla, värdefulla erfarenheter och komma närmare arbetsmarknaden. Första resan gick till Irland hösten 2014 och den andra till Tyskland våren 2015.
Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Åsa Engström,
070-754 96 26,
asa.engstrom@s-activa.se
ESET
ESET, European Supported Employment Toolkit: Projektet har varit ett samarbete i partnerskap inom ramen för EU, Leonardo da Vinci, för att utveckla utbildningsmaterial och träningsmanualer för professionella jobbcoacher som ger insatsen, och för arbetsgivare som tar emot arbetstagare med funktionsnedsättningar.
Deltagande organisationer var medlemmar i den europeiska federationen av föreningar för Supported Employment, EUSE, www.euse.org
Projektet finansierades av EU genom programmet Leonardo da Vinci och koordinerades av Skottland. Övriga partners var: Danmark, Finland, Grekland, Tyskland, Irland, Nordirland, Norge, Spanien, Österrike och Sverige.
Europe in Reach
Det händer något med människor som får chansen att resa och arbeta utomlands. Stärkt självkänsla, ökad social förmåga, ökad förståelse för andra kulturer, stärkt europeisk identitet, ökad förmåga att klara sig självständigt i en ny miljö och en formell merit leder sammantaget till en ökad kompetens och större chanser att konkurrera på en tuff arbetsmarknad.
Europe in Reach var ett Erasmus+-projekt med målen att (1) genomföra utlandspraktik för 32 elever som på grund av olika typer av funktionsnedsättningar var i behov av särskilt stöd, att (2) genomföra ett utbildande besök genom att bjuda in två representanter från den förmedlande organisationen ZNI i Slovenien som projektet samarbetade med och att (3) samtliga konsortiemedlemmar aktivt skulle delta i projektets genomförande genom bildandet av en gemensam styrgrupp samt genom att personal från samtliga konsortiemedlemmar arbetade aktivt i det praktiska genomförandet av deltagarnas utlandspraktik.
Projektets syfte var att (1) aktiviteterna skulle öka deltagarna/eleverna möjlighet att nå arbete och ge deltagarna ökad förståelse för andra kulturer, att (2) öka konsortiemedlemmarnas kunskap om mobilitet och att (3) höja kvaliteten i målgruppens yrkesutbildningar.
Projektets deltagare var gymnasieelever från gymnasiesärskola och Introduktionsprogram samt elever i lärlingsutbildning inom Särskild utbildning för vuxna. Målgruppen bestod av elever med olika typer av funktionsnedsättningar som inte på egen hand hade möjlighet att genomföra utlandspraktik. Projektets modell för stöd och struktur tillgängliggjorde utlandspraktik för målgruppen. Praktiken utomlands hade en direkt koppling till varje deltagares respektive yrkesutbildning.
Förutom koordinatorn Actíva, ingick i konsortiet Alléskolan i Hallsberg, Gymnasiesärskolan Örebro kommun, Virginska gymnasiet i Örebro, Tullängsgymnasiet i Örebro, John Norlandergymnasiet i Kumla, Möckelngymnasiet i Karlskoga, Masugnen i Lindesbergs kommun samt Campus Risbergska i Örebro. Projektet pågick 1/9 2017 till 31/8 2019.
Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Åsa Engström,
070-754 96 26,
asa.engstrom@s-activa.se
Europemobility for all
EuropeMobility for all var ett "transfer of innovation-projekt" inom Leonardo da Vinci och fokuserade på mobilitet för unga. Organisationer från fem länder samarbetade i projektet: Sverige, Italien, Nederländerna, Spanien och Tyskland.
Projektet ville ge ungdomar som har svårt att på egen hand komma iväg på utlandspraktik, chansen att utöka sina arbetslivserfarenheter och få viktiga kompetenser genom att arbeta i andra EU-länder. Se gärna hur ungdomar själva beskriver sina erfarenheter av att arbeta i ett annat land, via denna länk.
Målet var att ungdomarna skulle komma närmare arbetsmarknaden. Vi ville skapa en modell som främjar rörlighet inom EU för målgruppen, öka kunskapen om utlandspraktik hos personal inom yrken där man möter målgruppen samt skapa kontakter mellan praktikanordnare i EU-länder.
Projektet avslutades 25 september 2013, men hemsidan kommer att finnas kvar i tre år. Läs mer på www.europemobility4all.eu
Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Åsa Engström,
070-754 96 26,
asa.engstrom@s-activa.se
EUSE Toolkit for Diversity
Actíva har varit samarbetspartner i projektet EUSE Toolkit for Diversity. Activa har under två år tillsammans med organisationer från 11 europeiska länder (Irland, Österrike, Tjeckien, England, Finland, Grekland, Italien, Portugal, Spanien och Schweiz) arbetat fram en komplettering till metodboken i Supported Employment. Kompletteringen riktar sig till tre nya målgrupper: dropouts, personer som avtjänat fängelsestraff samt personer i återhämtning från missbruk. Den 25 september hölls en slutkonferens för EUSET-projektet i Wien. Metodboken finns nu nedladdningsbar på nio olika språk. Läs mer om projektet här: EUSE Toolkit Launch 2014
Exit Comfort Zone
Ett projekt inom Erasmus+ som medfinansierades av UHR, Universitets- och högskolerådet. Projektet varade från 1/6 2015 till 1/6 2017 och skulle erbjuda totalt 32 elever fördelade på fyra grupper praktik i antingen Italien eller Tyskland. Eleverna kom från gymnasiesärskolans nationella yrkesprogram eller på gymnasieskolans introduktionsprogram. Actíva var projektägare och koordinator och i projektkonsortiet ingick gymnasieskolorna Alléskolan/SUF i Hallsberg, Virginska skolan i Örebro, John Norlandergymnasiet i Kumla, Möckelngymnasiet i Karlskoga samt gymnasiesärskolan i Örebro kommun. De mottagande organisationerna var CSCS i Pistoia i Italien samt KJSW i Landshut, Tyskland.
Deltagarna var integrerade på nationella yrkesutbildningar på exempelvis fordonsprogrammen, hotell- och restaurangprogrammen eller på byggprogrammen och praktiken skulle ske på arbetsplatser inom varje elevs yrkesutbildning. Förväntade resultat var bl a stärkt självkänsla, arbetslivserfarenhet, ökad självständighet och tilltro till den egna förmågan och en bra merit i arbetslivet.
Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Lars Rickardt,
070-754 96 22,
lars.rickardt@s-activa.se
Förstudie
Förstudie. Activa fick EU-stöd till en förstudie för att utveckla samarbete som ska underlätta övergången mellan gymnasiet och arbetslivet för ungdomar med behov av ett extra stöd. Förstudien tog fram underlag för en ansökan om EU-stöd för ett genomförandeprojekt för att utveckla samarbete, metoder och organisation i syfte att stärka ungdomarnas möjligheter i övergången mellan utbildning och arbete.
I förstudien deltog, förutom Activa och SUF (Sydnärkes Utbildningsförbund), Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, Askersund, Hallsberg, Kumla och Laxå kommuner, FUB (Riksförbundet för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna) och Coompanion i Örebro län. En referensgrupp knöts till projektet. I referensgruppen ingick företrädare för näringsliv, arbetsgivare och organisationer som är verksamma i de fyra kommunerna.
Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Lotta Karlsson-Andersson,
070-754 96 30,
lotta.karlsson-andersson@s-activa.se
Från nyanländ till medarbetare
I det ESF-finansierade projekt ”Från nyanländ till medarbetare” har projektets målgrupp varit kvinnor som läst SFI på B1-nivå med låg språkprogression och med eventuellt sammansatt problematik. Målgruppen har via projektet erbjudits språkpraktik ute på öppna arbetsmarknaden som en del av sina SFI-studier.
I projektet har parterna utvecklat en fungerande samverkansmodell mellan SFI, verksamhet arbetsmarknad, verksamhet försörjning samt Activa som har haft en intermediär roll. Samverkansgruppen har tagit ett gemensamt helhetsgrepp om målgruppen för att stötta dem mot att närma sig arbetsmarknaden, att öka sin språkprogression samt att undanröja eventuella hinder för att detta skulle kunna ske.
Det koncept som deltagarna erbjudits och den samverkan som byggts upp inom projektet, har skalats upp och har övergått i kommunens egen regi efter projektets avslut. Redan innan projektet avslutades, erbjöds konceptet till elever på B-kurs och C-kurs. Eventuellt planeras också att på sikt erbjuda konceptet på D-kurs.
Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Emelie Andersson,
070-754 96 20,
emelie.andersson@s-activa.se
IPS, en väg till jobb och hälsa
Utanförskap, sjukskrivning eller avsaknad av etablering på arbetsmarknaden alternativt ofullständig utbildning är en realitet för många med psykisk ohälsa. ESF-projektet riktade sig till män och kvinnor med en sammansatt problematik som står utanför arbetsmarknaden på grund av psykisk funktionsnedsättning. Syftet var att förbättra arbetslivsintegrationen för denna målgrupp. Genom att använda metoden IPS, Individual Placement and Support, redan under behandlingsfasen i specialistpsykiatrin ville projektet visa att betydligt fler kan komma i arbete eller utbildning än med det arbetssätt som finns idag. I studier har det visat sig att med stöd av IPS-metoden får en betydande andel av personer i målgruppen möjlighet till anställning och förbättrad hälsa.
Ett mål var också att verka för en implementering av metoden IPS, så den blir en del av det ordinarie utbudet samt få den spridd till andra delar av landet.
Under projekttiden 1/3 2018 till 28/2 2021 fick 140 patienter ett samordnat stöd till arbete eller studier.
Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Mats Wickholm,
070-754 96 16,
mats.wickholm@s-activa.se
IPS, Individual Placement and Support
IPS är ett Finsamprojekt som Actíva driver tillsammans med Regionpsykiatrin i Örebro Län. Personer som är inskrivna vid Affektiv Mottagning och DBT-enheten vid Universitetssjukhuset eller vid allmänpsykiatrin i Lindesberg och Hallsberg ges ett stöd mot arbete eller utbildning enligt IPS-modellen.
IPS-modellens grundidé är att integrera stödet till arbete med den psykiatriska behandlingen och hjälpa de personer som får IPS-stöd till en snabb kontakt med det reguljära arbetslivet, för att där träna upp sin arbetsförmåga.
Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Mats Wickholm,
070-754 96 16,
mats.wickholm@s-activa.se
Jobb i sikte
Jobb i sikte var ett samverkansprojekt där Gymnasieskolan, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan samarbetar med att ge ett omfattande stöd till Gymnasiesärskolans elever. Syftet var att öka deras möjlighet till arbete efter att de slutat skolan. Efter projektets slut går nu verksamheten in i Actívas regi.
Metod: Genom att en stor del av utbildningen under det sista året flyttas ut till olika arbetsplatser, får eleverna en större kunskap om arbetslivets krav och villkor. Efter att ha kartlagt deltagarnas intresseområden söker vi praktikplatser. Under praktiken finns personliga biträden med som stöttar och fungerar som en länk mellan arbetsgivare och deltagare. Detta stöd fortsätter även när deltagaren blivit anställd.
Se film om Jobb i sikte!
Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Sophie Yttergren,
070-754 96 03,
sophie.yttergren@s-activa.se
Kultivera
Projekt Kultivera ville skapa en meningsfull och varaktig sysselsättning inom den gröna sektorn. Kultivera började med ett koncept från Norge för frukthantering och leverans av fruktlådor till arbetsplatser. Kultivera arbetade också med odling och förädling och erbjöd även soppluncher och catering. Målet för projekt Kultivera var att skapa ett välfungerande socialt företag för personer med teckenspråk.
Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Lars Rickardt,
070-754 96 22,
lars.rickardt@s-activa.se
Kulturarvslyftet
Kulturarvslyftet var ett kultur- och arbetsmarknadspolitiskt program som varade 2012-2014. Syftet var att erbjuda utvecklande arbetsuppgifter inom kulturarvssektorn till personer som varit frånvarande från arbetsmarknaden, exempelvis efter en längre tids sjukdom. Samtidigt blev angelägna arbetsuppgifter utförda och kulturarvet vårdat, ny kunskap byggdes upp och kulturarvet blev mer tillgängligt.
Actíva hade åtta anställda i Kulturarvslyftet som arbetade med att inventera och dokumentera Vallristningar i Kilsbergen, digitalisering av Tysslinge hembygdsförenings arkiv samt åt Askers hembygdsförening med trädgårdsskötsel, byggnadsvård och digitalisering.
Läs mer på: http://www.raa.se/aktuellt/kulturarvslyftet/
Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Lars Rickardt,
070-754 96 22,
lars.rickardt@s-activa.se
Lärling - Jobb i sikte
ESF-projektet Lärling-Jobb i sikte har som syfte att utarbeta en metod för att etablera en lärlingsutbildning för personer med lindrig utvecklingsstörning. Utbildningen sker via Särskild utbildning för vuxna, som är en del av den kommunala vuxenutbildningen.
Utbildningen är ca tre terminer lång och till största delen förlagd i verksamheten på ett företag, så kallat Arbetsplatsförlagt lärande (APL). Eleverna läser 1-2 dagar i veckan på skolan och är resten av tiden ute på en arbetsplats, där de genomför sin APL under ledning av en handledare, en person som redan finns på företaget och som väl känner de arbetsuppgifter som eleven ska lära sig. Eleven läser kurser från Gymnasiesärskolans nationella program utifrån den yrkesutbildning som eleven valt.
Handledaren får stöd av lärare från skolan i arbetet med att överföra Läroplanens och kursplanens mål till konkret arbete med eleven på arbetsplatsen. Bedömning av elevens framsteg sker i samråd mellan lärare och handledare. Läraren ansvarar för betygssättningen.
Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Lars Rickardt,
070-754 96 22,
lars.rickardt@s-activa.se
LÖSA
LÖSA-projektet (Lokalt projekt i Örebro län om samverkan och metodutveckling som leder till arbete för personer med ADHD-DAMP problematik) avslutades i december 2007. Projektet har arbetat enligt en modifierad form av supported employment-metoden, den så kallade Activamodellen.
Activa har varit huvudman för projektet som genomförts med stöd från Allmänna arvsfonden, tillsammans med berörda myndigheter, brukarorganisationen Attention, Örebro universitet och andra utbildningsanordnare.
Det har skett en vändning i livet för deltagare i LÖSA-projektet. Från ett långvarigt utanförskap med oavslutad utbildning, droger och ibland kriminalitet har det vänt till ökad delaktighet, meningsfullt vardagsliv, studier och arbete.
Lösa har varit ett samarbete mellan föreningen Attention, Beroendecentrum och Activa. Lösa vände sig till vuxna med diagnosen DAMP/ADHD. Projektet finansierades med stöd från Allmänna arvsfonden. Lösa pågick i tre år med lyckat resultat, och arbetade därefter med spridning av erfarenheter ett fjärde år. Under det avslutande året genomfördes konferenser om metoden och det goda resultatet. En metodbeskrivning utarbetades och en webbsida publiceras. Fyra regionala konferenser genomfördes, i Skellefteå, i Söderhamn, i Helsingborg och i Örebro.
Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Mats Wickholm,
070-754 96 16,
mats.wickholm@s-activa.se
Moves
Actíva deltog i ett projekt, Moves, med SKR, Sveriges kommuner och regioner, som projektägare, se även SKR_Moves
Projektet finansierades av Europeiska socialfonden och erbjöd utlandspraktik som en väg att närma sig arbetsmarknaden. Målgrupp var kvinnor och män i åldern 18-30 år som saknade egen försörjning. Utvärdering av tidigare mobilitetsprojekt visar att utlandspraktik stärker deltagarnas självtillit, motivation och handlingskraft.
Projektet genomfördes på två nivåer, nationellt och lokalt. På den övergripande nationella nivån samordnades och utvecklades redskapen, systemhinder definierades och kunskapen om målgruppen hos nationella aktörer ökade. På den lokala nivån genomfördes utlandspraktik för målgruppen enligt de modeller som redan fanns och utvecklades av de lokala aktörerna. Modellerna förfinades och optimerades för att ge möjlighet till en ökad och kostnadseffektiv användning för kommuner, regioner och andra myndigheter. De lokala aktiviteterna fördelades med geografisk spridning över landet. Projektets huvudsyfte var att ta fram användbara och kvalitetssäkrade metoder. På samhällsnivå förväntades projektet bidra till att utanförskapet för målgruppen minskar. Projektet ville även förbereda för att utvärdera de långsiktiga effekterna.
Actíva bildade ett av totalt sex lokala delprojekt i landet. Under genomförandefasen 2020-06-01 – 2022-03-31 kunde Actíva erbjuda mobilitet för totalt 30 personer, fördelat på tre deltagargrupper. Insatsen innehöll tre obligatoriska faser för alla projektdeltagare: förberedelse-, genomförande- och framtidsfas.
Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Lars Rickardt,
070-754 96 22,
lars.rickardt@s-activa.se
Örebro deltar
Örebro deltar var ett projekt för personer som har en funktionsnedsättning och som var intresserade av att jobba med frågor kring demokrati och delaktighet. Projektet utbildade deltagarna för att närma sig politiken och genom ökad delaktighet på den politiska arenan bidra till förståelse och respekt för alla människors lika värde.
Projektet finansierades av Arvsfonden. Projekttid 2009 – 2012.
Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Lars Rickardt,
070-754 96 22,
lars.rickardt@s-activa.se
Projekt RECAR
RECAR var ett projekt inom Erasmus+, strategiska partnerskap vuxenutbildning, där Actíva var med som projektpartner. Målet med projektet var att ta fram en "casebook", dvs samlade fallbeskrivningar, som ett underlag för arbetskonsulenter, jobbcoacher, studie- och yrkesvägledare etc. för att bättre och effektivare kunna vägleda målgruppen personer med funktionsnedsättning. Materialet riktar sig även till dem som utbildar ovanstående yrkesgrupper och skulle under projekttiden testas och utvärderas innan det var klart att användas.
Projektet förde samman sex länder och förutom Actíva deltog ADPI, Frankrike (projektägare); Fundacion Docete Omnes, Spanien; DIA-SPORT Association, Bulgarien, Società Cooperativa Aforisma, Italien samt Business and Development Center, Polen. Projektet pågick från 1/9 2014 - 31/8 2017.
Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Åsa Engström,
070-754 96 26,
asa.engstrom@s-activa.se
Projekt Vem har rätt att kalla sig konstnär?
Arvfondsprojektet ”Vem har rätt att kalla sig konstnär?” var en treårig satsning med syfte att synliggöra unga vuxna kulturskapare, som alla hade någon typ av psykisk ohälsa. Projektet drevs av ABF i Örebro Län i samarbete med Stiftelsen Activa i Örebro Län, samt Kulturrummet Aniara i Hallsberg.
Idén till projektet kläcktes av en ung kvinna som heter Jenny Gulstad. Hon anser att personer med olika funktionsnedsättningar, eller snarare olika funktionsförutsättningar, förbises av aktörer i det offentliga rummet då det gäller att bli betraktad som konstnär eller kulturskapare och därmed ständigt utesluts från möjligheten till att på riktigt allvar bidra till kulturlivet i samhället.
Projektdeltagarna ville ”öppna ögonen” på politiker, tjänstemän, företagare och allmänheten, för att inkludera projektets målgrupp när det gäller allehanda upphandlingar av konst och kultur, och kunna se möjligheterna istället för nackdelarna med detta. Länk till projektets sida: http://aniarasvanner.se/projektet/
Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
John Hayes,
070-754 96 34,
john.hayes@s-activa.se
React EU Job Boost
React EU Job Boost är ett ESF-finansierat projekt. Genomförandefasen pågår 220401-230331. Projektet kommer att bedrivas i Örebro, Hallsberg och Degerfors. Målgruppen är kvinnor och män som blivit arbetslösa under pandemin. Det övergripande projektmålet för deltagarna är att få stärkt ställning på arbetsmarknaden - att få förutsättningar att övergå till arbete eller studier och ökade förutsättningar att söka arbete på egen hand. Projektet riktar sig främst till unga vuxna som efter gymnasiet inte gått vidare till studier eller arbete samt till utrikesfödda som efter avslutad SFI inte kunnat komma vidare till studier eller arbete. Projektet kommer i tillägg till metoderna Supported Employment och Supported Education också att testa BIP-metoden.
Ett annat projektmål är att arbetsgivare på den lokala arbetsmarknaden ska få ökad kunskap om den kompetens som finns hos personer i målgruppen och att målgruppen bidrar till att möta arbetsgivarnas framtida behov.
Deltagarna kommer att erbjudas stöd utifrån Supported Employment, en evidensbaserad arbetsmetod som förutsätter ett nära samarbete med deltagaren. Metoden går också ut på att så snabbt som möjligt hitta en arbetsplats, ge stöd till deltagare och arbetsgivare samt göra nödvändiga anpassningar på arbetsplatsen. Utöver den individuella praktikplatsen, kommer deltagarna en dag per vecka att ha arbetsmarknadskunskap i grupp. Arbetsmarknadskunskapen innehåller olika moment såsom kunskap om arbetsmarknaden, olika yrken, studiebesök, föreläsningar och workshops. De horisontella principerna jämställdhet, tillgänglighet och ickediskriminering ska genomsyra hela projektet. I arbetet med deltagare kan det till exempel innebära diskussioner om diskriminering, könsstereotypa yrkesval och hur det skulle vara att jobba i ett typiskt mans- eller kvinnodominerat yrke.
Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Emelie Andersson,
070-754 96 20,
emelie.andersson@s-activa.se
Ready for Takeoff
Projekt Ready for Takeoff var finansierat av Erasmus+, UHR. Målet var att (1) genomföra utlandspraktik för 32 elever som på grund av funktionsnedsättningar var i behov av särskilt stöd och att (2) samtliga konsortiemedlemmar aktivt deltog i projektets genomförande genom bildandet av en gemensam styrgrupp och genom att personal från samtliga konsortiemedlemmar arbetade aktivt i det praktiska genomförandet av deltagarnas utlandspraktik. Projektets syfte var att (1) aktiviteterna skulle öka deltagarnas/elevernas möjlighet att nå arbete och ge deltagarna ökad förståelse för andra kulturer, att (2) öka konsortiemedlemmarnas kunskap om mobilitet och att (3) höja kvaliteten i målgruppens yrkesutbildningar. Projektet bidrog till ökad kunskap om hur man tillgängliggör utlandspraktik för en målgrupp som inte av egen kraft har möjlighet att genomföra detta.
Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Lars Rickardt,
070-754 96 22,
lars.rickardt@s-activa.se
ROTA - om delaktighet i föreningslivet
I projekt ROTA samarbetade stiftelsen Activa, Föreningen Örebro Deltar med Cesam och Ideellt Utvecklingscentrum (IUC) för att undersöka, nätverka och utbilda i syfte att starta en process för att göra föreningslivet mera tillgängligt.
Den primära målgruppen för projektet var yngre personer (18-35 år) med funktionsnedsättning som ville bli delaktiga i föreningslivet och synliga i samhället. Målet var att utbilda minst 25 föreningar för att finna alternativa lösningar för ett mera tillgängligt och mångfaldigt föreningsliv. ROTA skulle påvisa nyttan av att samla människor som vill medverka till förändringar i samhället.
Se film om projekt ROTA: http://youtu.be/OuKa9MCx8UM
Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Lars Rickardt,
070-754 96 22,
lars.rickardt@s-activa.se
Sams
Sams var ett projekt som skulle ge möjlighet för arbetslösa och långtidssjukskrivna att nå arbetsmarknaden eller erbjudas verksamhet anpassad för individens förmåga. Verksamhet skulle vid projekttidens slut fortsätta finnas i de fyra kommunerna i SAMS verksamhetsområde (kommunerna Hällefors, Nora, Lindesberg och Ljusnarsberg).
Modeller för samverkan skulle under projekttiden utvecklas mellan de parter som ingick i projektet. Förutom de fyra kommunerna ingick Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, samverkansförbundet Sofint och Activa. Under projekttiden skulle verksamheter för deltagarna bildas och kunna bedrivas som företag inom den sociala ekonomin.
Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Lotta Karlsson-Andersson,
070-754 96 30,
lotta.karlsson-andersson@s-activa.se
Sparbanksstiftelsen "Hållbart arbete"
Hållbart arbete var ett forskningsprojekt med syftet att fördjupa kunskapen om stegen till arbetsmarknaden: att nå, att få och att behålla ett arbete. Fokus i projektet var "behålla-fasen". Vilka faktorer är det som gör att man när man fått ett arbete blir kvar på arbetsmarknaden?
I projektet har ca 300 personer som fått arbete med någon form av stödjande insats intervjuats. Intervjuer gjordes inte bara med dem som fått arbete, utan också med personer i omgivningen, t ex. anhöriga, arbetsgivare och arbetskamrater som är en del av det så kallade "naturliga stödet".
Hur många finns kvar i arbete? Är man kvar på samma arbetsplats eller har man gått vidare till annan anställning? Några finns inte kvar på arbetsmarknaden - vad beror det på?
I projektet deltog förutom Activa, Institutet för handikappvetenskap vid Örebro universitet, Misa AB i Stockholm och SIUS vid Arbetsförmedlingen. Projektet finansierades med stöd av Sparbanksstiftelsen Nya.
Steg för steg IPS 2.0
Metoden IPS är evidensbaserad och det finns klara belägg för att den ger goda resultat för målgruppen med psykisk ohälsa, som bland annat visat sig i Actívas föregående ESF-projekt IPS, en väg till jobb och hälsa. Actívas bedömning är att även målgruppen med diagnoser inom autismspektrumtillstånd skulle kunna uppvisa samma goda resultat. Att testa detta var en av hörnstenarna i projektet. De andra delarna handlade om ett utökat socialt stöd och ett efterföljandestöd till deltagare efter inträde på arbetsmarknaden.
Syfte och mål med projektet var att genom praktisk tillämpning av IPS inom Regionens vuxenhabilitering etablera och anpassa metoden, testa och utveckla samverkan, förändra och anpassa arbetssätt utifrån erfarenhet och teori och påbörja långsiktig och varaktig implementering.
Metoden IPS i kombination med att utökat socialt stöd och ett efterföljandestöd skulle dels leda till att metoden kan fungera ännu bättre, dels att deltagaren på sikt skulle kunna öka sina möjligheter att behålla ett arbete och fortsätta fungera socialt. Detta i sin tur kunde leda till att behovet av sjukvård och habiliteringsinsatser minskar och därmed kan resurser läggas på att kunna hjälpa fler och på lång sikt kan kostnader reduceras. Deltagaren skulle också kunna nå en högre grad av egen försörjning, vilket minskar behovet av sjukersättning, sjukpenning, försörjningsstöd etc.
Personer med diagnoser inom autismspektrumtillstånd riskerar i högre grad än andra att också drabbas av psykisk ohälsa och därmed minskar också möjligheterna ytterligare att komma vidare i studier, arbete och egen försörjning. Med rätt matchning och rätt stöd kan detta markant öka. Studier och utvärderingar av IPS-metoden visar att över 50 % skulle kunna gå vidare mot arbete med denna typ av insats.
I projektet fick över 40 deltagare stöd genom IPS-metoden, samtidigt som tillfälle gavs att utveckla arbetssättet till en ny målgrupp och kunna tillföra socialt stöd och efterföljandestöd.
Projektet har haft fokus på att arbeta med jämställdhet, icke-diskriminering och tillgänglighet.
Projekttid: 1/3 2021 - 28/2 2023. Samarbetsparter i projektet var Vuxenhabiliteringen, Region Örebro län, Fontänhuset, Örebro kommun och Autism- och Aspergerförbundet. Intressenter i projektet var Finsam Örebro-Lekeberg, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Mats Wickholm,
070-754 96 16,
mats.wickholm@s-activa.se
Stjärnan
Stjärnan var ett projekt som bedrevs i Hällefors kommun. Målgruppen var de personer som finns i kommunen och som var arbetssökande, långtidssjukskrivna eller arbetslösa. Syftet med projektet var att utveckla en samverkansmodell mellan de parter som arbetar med målgrupperna och utveckla en verksamhet så att deltagarna skulle närma sig arbetsmarknaden. Samverkansparter var Activa, Hällefors kommun genom socialförvaltningen och kompetenscentrum Polstjärnan, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan samt ABF och Companiet ek. förening. Projekttiden var 2009-02-01 - 2012-01-31.
Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Lotta Karlsson-Andersson,
070-754 96 30,
lotta.karlsson-andersson@s-activa.se
Trans-Sam
Trans-Sam, TRANSnationell SAMverkan för ungas etablering i arbetslivet, ett ESF-projekt med syfte att ungdomar med misstänkt eller konstaterad funktionsnedsättning skulle få möjlighet att pröva att arbeta utomlands. Relationer byggdes upp med en värdorganisation i Italien, CSCS, som tog emot ungdomar för en praktikperiod.
Vi som samarbetade i projektet var Activa, Kumla, Karlskoga, Degerfors, Hällefors, Askersund, Hallsberg och Ljusnarsbergs kommuner, Sydnärkes utbildningsförbund, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Projektet delfinansierades av Europeiska socialfonden. Projekttiden var 2009-09-01 - 2012-02-28.
Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Åsa Engström,
070-754 96 26,
asa.engstrom@s-activa.se
Transit/Jobb i sikte
Transit-projektet var verksamt i södra Örebro län och finansierades av Europeiska Socialfonden. Den övergripande målsättningen var att skapa en samverkansmodell för övergång skola – arbetsliv. Projektet erbjöd deltagarna ett individanpassat, långsiktigt och samordnat stöd enligt metoden Supported Employment.
Målgruppen var unga vuxna i åldern 16-29 år, där flertalet hade sin utbildningsbakgrund på gymnasieskolans Introduktionsprogram eller på gymnasiesärskolan. Transit samverkade med det lokala näringslivet och erbjöd deltagarna individuellt anpassade arbetsuppgifter ute på öppna arbetsmarknaden. Projektet skapade också förutsättningar för alternativa arbetsplatser genom att utveckla entreprenörskap och företagande inom den sociala ekonomin.
Efter beviljad uppgradering fortsatte Transit under 2014, i samverkan med Jobb i sikte, kring tre områden:
- multikompetenta team
- OCN, Open College Network
- utlandspraktik
Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Lars Rickardt,
070-754 96 22,
lars.rickardt@s-activa.se
Utblick
Utblick var ett förprojekt för att skapa möjligheter till ett genomförandeprojekt som skulle möjliggöra praktik i ett annat EU-land för ungdomar som står långt från arbetsmarknaden. Förstudien skulle lägga grunden för ett partnerskap som skulle arbeta vidare med genomförandet. I förstudien skulle kontakter upprättas med mottagande organisationer i andra länder.
Ett studiebesök genomfördes för att lära av andra som arbetat länge med transnationalitet för ungdomar. En ansökan om genomförandeprojektet inlämnades under projekttiden. Genomförandeprojektet gavs namnet Trans-Sam. Projekttiden var 15 november 2008 - 15 maj 2009.
Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Lotta Karlsson-Andersson,
070-754 96 30,
lotta.karlsson-andersson@s-activa.se
Work Insight
Work Insight var ett projekt inom Leonardo praktik och utbyten. Syftet med projektet var att ytterligare förfina och utveckla metoderna för att genomföra en lyckad utlandspraktik för personer med funktionsnedsättning eller som på egen hand har svårt att ta sig iväg på utlandspraktik.
En grupp med 10 deltagare fick chansen att arbeta i Italien under fyra veckor i februari 2013. Förberedande träffar pågick december – januari.
Resultat: en grupp med 9 ungdomar kom iväg på värdefull utlandspraktik. Arbetsplatser: handelsträdgård, fastighetsskötsel, café, restaurang och kulturhus. Mottagande organisation var CSCS avdelning Italymobility. Samtliga ungdomar var nöjda med praktikperioden och kan rekommendera andra att åka. Läs om ungdomarnas praktik på länken: italymobility.com
Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Åsa Engström,
070-754 96 26,
asa.engstrom@s-activa.se
Your EP (Your European Parliament)
YouEP projekt ägdes av YES FORUM (Youth and European Social Work Forum) – Encouraging young people och finansierades av Erasmus+ KA2, Strategic Partnership in the Field of Youth.
Projektet pågick från och med 20170518 till och med 20181130.
YourEP startade från en sammantagen bild av att medborgarskap har blivit ytterligare ett område för utanförskap, speciellt för ungdomar med sämre möjligheter, baserat bl.a på sociala faktorer och förutsättningar, ekonomiska förutsättningar, fysiska och psykiska funktionsnedsättningar, skillnader i utbildning, kulturella skillnader eller geografiska svårigheter.
/… Active citizenship, EU and political awareness, and Social inclusion are indeed closely intertwined issues in the field of youth. While these issues can only be tackled altogether, youngsters with fewer opportunities are still underrepresented in initiatives promoting political participation and political awareness. Disadvantaged youngsters are particularly underrepresented in such initiatives, even though they can benefit the most from these powerful educational tools../
Projektet riktade sig därför till ungdomar inom områdena beskrivet ovan. Sammafattningsvis grundade det sig på ett aktivt engagemang från 24 ungdomar från 7 olika EU-länder. Alla länder hade tre ungdomar och en operativ projektledare från varje organisation. Hela projektet fick också stöd och hjälp av YEF Europe (Young European Federalists).
För att bidra till öppna politiska simulationer till en bredare målgrupp kom YourEP att bestå av tre transnationella projektmöten samt två tillfällen då samtliga deltagare träffades (Blended Mobility meeting). Aktiviteterna under dessa träffar syftade till att utveckla och genomföra en politisk simulation av EU-parlamentet (EP). Träffarna var anpassade och utformade för ungdomar med sämre förutsättningar (enligt beskrivningarna ovan). Ativiteterna ägde rum i Bryssel, Strasbourg, Stuttgart samt i Piteå under 2017 och 2018.
Hela projektet förbereddes genom aktivt deltagande online via olika sociala forum samt med gruppträffar med aktivt deltagande från ungdomarna.
Frågor? Kontaktperson hos Activa för detta projekt är
Lars Rickardt,
070-754 96 22,
lars.rickardt@s-activa.se